Blogpost type bamboe

Bamboe, het nieuwe (hard)hout!

Oorsprong en soorten bamboe

Bamboehout zijn planken of balken die opgebouwd zijn uit vezels van bamboe. Bamboestengels wordt in stroken verzaagd. De stroken worden verlijmd en onder hoge druk samengeperst.

Bamboe is een grassoort en geen houtsoort. Bamboehout is dan ook geen hout maar 'verhout' gras. Bamboehout wordt wel in dezelfde toepassingen ingezet als hout en kan net als hout krimpen en zwellen.

Twee soorten bamboe

Je hebt in grote lijnen twee soorten bamboe. Gelamineerde bamboe en geperst bamboe. Hoewel beide soorten een hoge stabiliteit en zeer lange levensduur hebben, zijn ze niet voor elke toepassing even geschikt. Ik gebruik voor mijn meubels zwaar geperst bamboe.

 

gelamineerd
Gelamineerd
geperst bamboe
Geperst

Gelamineerd

Veel mensen kennen dit type bamboe van producten als snijplanken en messenblokken. Gelamineerde bamboe bestaat uit meerdere lange, gelamineerde strips.  

Geperst 

Dit geperste bamboehout staat ook wel bekend als strandwoven bamboe of bamboecomposiet. Deze soort wordt over het algemeen minder snel herkend als bamboe, maar juist vaak voor hardhout aangezien. Heel verrassend is dat niet: vrijwel geen enkele houtachtige is harder of sterker dan onder hitte geperst bamboe. 

Productie van geperst bamboe 

Nadat de strengen op het juiste vochtpercentage zijn worden zij in een mal verhit en onder extreem hoge druk samengeperst. Door de thermische behandeling veranderen de natuurlijke suikermoleculen in karamel. Dit zorgt voor de binding en ook dat de bamboe niet gaat rotten. Daarnaast krijgt de bamboe door het karamelliseren van de suiker zijn mooie, warme tint (caramel). Bij een extreme verhitting krijgt het bamboe een diep donkerbruine kleur. Die kleur heet ook wel dark chocolate. 

1-b-bamboe-bomen
1 bamboe bomen
2-afgekorte-bamboe-stam
2 afgekorte stam
3-splijten-van-de-stam
3 splijten van stam
4-koken-van-het-bamboe
4 koken van bamboe
5-droging
5 droging
6-pletten-tot-stengen
6 pletten tot stengen
7-geplette-steng-strands
7 geplette steng strands
8-droging-na-aanbrengen-lijm
8 droging na aanbrengen lijm
9-laden-van-de-persmal
9 laden van persmal
10-gereed-voor-persing
10 gereed voor persing
11-geperste-bamboe-plaat
11 geperste plaat
12-verzagen
12 verzagen
13-bewerking
13 bewerking

Voordelen bamboe

  • Massief geperst bamboe is de duurzame vervanger van hardhout
  • Bamboe is ook nog eens milieuvriendelijk en CO2 neutraal, omdat ze gemaakt zijn van een geweldige en onuitputtelijke grondstof (bamboe natuurlijk!).
  • Bamboe groeit razendsnel, er schijnen soorten te zijn die je letterlijk kunt zien groeien. Mede door die eigenschappen is bamboe een aantrekkelijk alternatief voor tropische hardhoutsoorten.
  • Bamboestengels hebben een hardheid die vergelijkbaar is met eikenhout. Verwerkt tot planken is het helemaal kei- en keihard en behoort het tot de hardste houtsoorten.
  • Bamboe zet van nature nauwelijks uit en krimpt bijna niet.
  • Bamboebossen blijven intact doordat de wortels van de plant na da de kap meteen nieuwe scheuten zetten.

De hardheid van bamboe.

Massief bamboe wordt samengeperst tot een dichtheid rond de 1150 kg per kubieke meter en daarbij wordt rond de tien procent lijm gebruikt, deze combinatie levert een zeer sterk en slijtvast materiaal op. Deze densiteit is hoger dan de meeste hardhoutsoorten.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een van de voornaamste redenen dat bamboe een goed alternatief is voor tropisch hardhout. De bamboestam komt in vijf jaar tot volle wasdom, terwijl die periode voor bomen die (tropisch) hardhout leveren 60 tot 120 jaar is. Daarnaast groeit bamboe na de kap direct door, in plaats van dat de stronk en wortels afsterven. Maar nog opmerkelijker aan bamboe is dat deze grassoort een ware CO2-slurper is. Bamboe haalt namelijk circa vijf keer zo veel CO2 uit de lucht als tropisch hardhout. Dit alles maakt dat bamboe gezien wordt als hét bouwmateriaal van de 21e eeuw. Daarnaast staat bamboe bekend om zijn lange levensduur, hardheid (waardoor bamboe zeer goed bestand is tegen vandalisme) en hoge brandklasse.

Terug naar blog